top of page

Трихология
Косопад / алопеция

КОСОПАДЪТ-НЕ ПРОСТО ЕСТЕТИЧЕН ПРОБЛЕМ

 

Какво представлява косопада?

Медицинският термин за косопад е „алопеция”. Засягат се и двата пола, както и всяка една възраст. Причините за косопад  може да са много.

За да разберем типовете косопад, първо трябва да познаваме етапите на растеж на космите или т.нар. космен цикъл.

Космите на главата растат средно с 15 см на година или с 0,3-0,4 мм на ден. За разлика от космения цикъл при други бозайници, космите при човека растат и опадат във всеки един момент, не се наблюдават циклични или сезонни промени.

Всеки косъм преминава през т.нар. космен цикъл, който се състои от 3 фази:

 1. Анаген (фаза на растеж). 90% от космите на главата са в тази фаза. Продължителността й е 2-6 години.

 2. Катаген (фаза на покой). Продължава няколко дни.

 3. Телоген (фаза на регресия). Продължава няколко месеца.

 

Ще се спрем на най-честите типове косопад.

 • Ефлувиум. Когато тялото преминава през сериозно психическо или физическо претоварване, като раждане, строги нискобелтъчни диети, тежка инфекция, операция, хормонални нарушения. Този тип косопад е обикновено временен и обратим при отшумяване на причините за възникването му.

 • Андрогенна алопеция (мъжки тип оплешивяване). Този тип алопеция е най-често срещания и засяга около 70% от мъжете и 40% от жените. При мъжете първите прояви се появяват още към 20 годишна възраст. Засегнати са космите само в горната половина на скалпа и се изразяват в постепенно оредяване на космите в областта на слепоочията, а по-късно и в областта на темето. При жените липсва описаната при мъжете последователност на оредяване на косата. При представителките на женския пол обикновено е налице дифузно оредяване, но до пълна загуба на окосмяването се стига много рядко.

 • Алопеция ареата. Автоимунно заболяване, което се представя с едно или няколко окръглени полета без окосмяване. Форма, при която настъпва пълна загуба на косата, е позната като алопециа тоталис. Когато настъпи пълна загуба на всички косми по тялото, говорим за алопеция универсалис. Особена форма на алопеция ареата е офиазис– засягане на тилното окосмяване във вид на лента или вълнообразно. Наименованието идва от гръцката дума ophis, което означава змия. Alopecia barbae e тип алопеция ареата, представяща се с обезкосмени полета в областта на брадата при мъже. Около 70% от формите на алопеция ареата са обратими и окосмяването се възстановява след приблизителен срок от 2 години.

 • Тракционна алопеция. Оредяване на космите вследствие от прически, при които има опъване на косата.

 • Косопад вследствие от химиотерапия. Дължи се на токсичното действие на медикаментите.

 • Микоза на скалпа. Честа причина за загуба на окосмяването в детската популация. Може да се засегне скалпа, веждите или миглите. Причинява се от гъбички от групата на дерматофитите. Заразяването става чрез тесен контакт с друг заразен човек; при контакт с болно животно (най-вече котки); или при игра със заразена почва. Заразяване е възможно и при ползване на общи принадлежности като гребени, шапки, дрехи и др. Ако смятате, че Вие или Ваш близък имате някаква форма на косопад, не се колебайте да се консултирате със специалист.

 

Коя е най-разпространета форма на косопад?

Андрогенната алопеция е генетично обусловено състояние, характеризиращо се с постепенно изтъняване на космите в областта на фронто-окципиталната част на скалпа. Засегнати са и двата пола, като при мъжете се достига до етап на пълна загуба на окосмяването, докато при жените е налице само изтъняване и оредяване на космите.

Първите признаци на оплешивяване при мъжете са налице още към 25 годишна възраст и се изразяват в постепенно оредяване на космите в областта на слепоочията, а по-късно и в областта на темето. На 50 годишна възраст 85% от мъжете са засегнати в по-малка или в по-голяма степен. При някои мъже оплешивяването оказва сериозни нарушения в психичното равновесие и може да доведе до тежки депресивни разстройства.

При жените прояви на андрогенна алопеция се изявяват на по-късен етап от живота и се свързват със засилена продукция на мъжки полови хормони или на намалена продукция на женски полови хормони, т.е. дисбаланс в хормоналните нива. При жените липсва описаната при мъжете последователност на оредяване на косата. При представителките на женския пол обикновено е налице дифузно оредяване, но до пълна загуба на окосмяването се стига много рядко.

 

Познати са много методи и средства за справяне с андрогенната алопеция, но малко от тях са научно обосновани. Използването на средства в домашни условия може да има добър ефект. Важен е изборът на подходящ локален продукт под формата на шампоан, лосион, ампули и други разтвори. Приемането на хранителни добавки под формата на перорални капсули също има своето място. Най-важно е обаче вземането на мерки на ранен етап, особено при мъжете, защото естествения ход на процеса води до безвъзвратно унищожаване на космените фоликули. Нужно е време и постоянство. Не може да се спре процесът, но може поне да се забави и отложи във времето.

 

Какви са методите, които могат да се предложат в дерматологичния кабинет от лекар-дерматолог ?

 

 1. Мезотерапия за лечение на косопад и оплешивяване при мъже и жени.

Мезотерапията е техника, при която директно се инжектира разтвор със стимулиращ ефект върху растежа на косата. Разтворът, който се инжектира е богат на минерали, витамини, аминокиселини, нуклеинови киселини и ко-ензими.

 

2. Плазмотерапия (PRP)

Плазмотерапията е особен вид мезотерапия, при която се стимулират стволовите клетки в космените фоликули и се подобрява кръвообръщението на мястото на инжектиране. Клиничният ефект се изразява в стимулиране растежа на косата и нейното сгъстяване. Инжектира се собствената кръвна плазма на пациента, богата на биоактивни тромбоцити.

Процедурата се изразява във вземане на венозна кръв от пациента, обработване на кръвта до получаване на богата на тромбоцити плазма и инжектиране на тази плазма в повърхностните слоеве на скалпа в зоните на оплешивяване. Тъй като се използва собствена кръв, не съществува риск от несъвместимост. Процедурата се извършва в амбулаторни условия и след провеждането й можете веднага да се върнете към ежедневните си дейности.

 

 

Андрогенна (мъжки тип) алопеция

 

Андрогенната алопеция е изключително често срещано заболяване, което засяга както мъжете, така и жените. Честотата на андрогенната алопеция обикновено се счита за по-голяма при мъжете, отколкото сред жените.

Андрогенната алопеция се представя с разреждане и опадане на косата в симетрични участъци на главата при генетично предразположени индивиди, предизвикано от въздействието на андрогенните хормони.

Андрогенната алопеция е изключително често срещано заболяване, което засяга около 50 % от мъжете и може би много жени, по-възрастни от 40 години. Честотата на андрогенната алопеция се увеличава значително при жени след менопауза и съгласно проучване може да повлияе на 75 % от жените на възраст над 65 години.

Андрогенната алопеция е по същество козметично разстройство. Освен че засяга пациента психологически, андрогенната алопеция е значима само в това, че позволява ултравиолетовата светлина да достигне скалпа и по този начин увеличава количеството на актиничното увреждане. Мъже с андрогенна алопеция могат да имат повишена честота на миокарден инфаркт. Увеличена честота на доброкачествена простатна хипертрофия също се свързва с андрогенна алопеция.

Андрогенната алопеция е генетично обусловено разстройство. Многобройни проучвания са идентифицирали 2 основни генетични локуси с риск за андрогенна алопеция.

Андрогенната алопеция се унаследява автозомно-доминантно, като е налице непълна пенетрантност (непълна проява) и вариабилна експресивност на гена (вариране в изявата на гена), което обуславя чувствителността на космените фоликули към някои метаболитни продукти на тестостерона. Допуска се, че метаболизмът на космените фоликули се потиска от натрупването на 5-алфа-дехидротестостерон, който се получава посредством редукция на тестостерона.

Този метаболит (5-алфа-дехидротестостерон) на тестостерона след свързването си със специфични цитоплазмени рецептори въздейства върху митотичната активност на матриксните клетки на космения фоликул и предизвиква разрушаване и опадане на космите. Под влияние на метаболитните продукти на тестостерона се удължава телогенната фаза (стадий на покой) и силно се скъсява анагенната (стадий на растеж на косъма) фаза. При жените с този вид алопеция нивото на тестостерона се доближава до това на мъжете.

Проучвания са установили асоциации между началото на андрогенната алопеция, инсулиновата резистентност и метаболитния синдром.

Началото на андрогенната алопеция е постепенно. При мъжете състоянието започва след 20-годишна възраст. Мъжете се манифестират с постепенно разреждане на космите в темпоралните области, създавайки се преоформяне на предната част на линията на косата. При по-голямата част от случаите еволюцията на алопецията прогресира чрез фронтално и вертексно оредяване на косата, като с течение на времето двата участъка се сливат. Процесът напредва бавно без субективни оплаквания. В началото космите се заместват от изтънели, дистрофични и депигментирани косми, които също опадат. Кожата на главата става гладка, лъскава и с напредване на възрастта леко атрофира. Обикновено космите, разположени в тилната област, не се засягат.

Жените с андрогенна алопеция обикновено се представят с дифузно разреждане на космите в челно-слепоочната област и короната на скалпа, което започва значително по-късно през преклимактеричния период. Състоянието води до постепенно изтъняване на косата, а не до област с очевидна плешивост. Тази алопеция често се предхожда от себорея и pityriasis simplex, както и наличие на сърбеж.

И при мъжете, и при жените с андрогенна алопеция, преходът от големи, дебели, пигментирани терминални косми към по-тънки, по-къси, неопределени косми и накрая до къси, тънки, непигментирани, велусни косми в засегнатите области е постепенен.

 

При прогресия на андрогенната алопеция анагенната фаза се скъсява, а телогенната фаза остава непроменена. В резултат на това повече косми са в телогенна фаза и пациентът може да забележи повишаване на опадането на космите. Крайният резултат може да бъде тотална загуба на коса в областта. Тази област варира от пациент на пациент и обикновено е най-забележима на върха на главата. Фронталната линия на косата често е запазена при жени с това заболяване, докато при мъжете се наблюдава постепенно отдръпване на тази линия в началото на процеса.

Диференциална диагноза се прави с алопеция ареата, телогенен ефлувиум и анагенен ефлувиум.

Най-важните аспекти при диагностицирането на състоянието са анамнезата и физикалния преглед. Прави се трихограма, при която се установява, че броят на телогенните косми (през период на покой) е увеличен. При случай на жена с алопеция при наличие на вирилизация, може да се наложи лабораторно изследване на дехидроепиандростерон (DHEA)-сулфат и тестостерон. Ако присъства телогенен ефлувиум, лабораторен анализ на серумните нива на желязо или биопсия може да посочи скрито папулосквамозно разстройство. Биопсия рядко се налага за поставяне на диагнозата. Установява се намаляване на космените фоликули по размер, а по-късно някои от фоликулите напълно изчезват. Въпреки андрогенната алопеция се счита за невъзпалителна форма на косопад, понякога се наблюдава повърхностен, перифоликуларен, възпалителен инфилтрат.

Само 2 лекарства са показали, че са ефективни при лечение на андрогенна алопеция: миноксидил и финастерид. Миноксидил се прилага локално и е разположение като 2 %-ов или 5 %-ов разтвор. Финастерид се приема перорално. Хирургичното лечение представлява трансплантация на космени фоликули от окципиталната област на главата в засегнатите зони.

Напоследък се разработват нови методи за повлияване на андрогенната алопеция чрез директно инжектиране на активни съставки в космените фоликули. Изискват се неколкократни процедури, през определен период от време.

Лечение на андрогенен косопад (андрогенна алопеция)

Андрогенната алопеция (известна още под наименованията androgenetic alopecia и alopecia androgenetica) е често срещана форма на косопад по-често при мъжете, но и при жените.

При мъжете предната космена линия се измества назад, а косата на темето оредява, а при жените се наблюдава характерно оплешивяване, започващо от короната на скалпа (най-горната му част), но за разлика от мъжкото оплешивяване предната част на скалпа обикновено не се засяга.

Тъй като косопадът е проблем, засягащ най-често мъжете, се смята, че той се дължи на влиянието на тестостерона (мъжки полов хормон в организма) върху космените фоликули. Мъжете с андрогенно оплешивяване обикновено имат нормален общ тестостерон, по-високи нива на несвързан/свободен тестостерон и по-високи нива на  общи свободни андрогени.

Ензимът 5-алфа-редуктаза е отговорен за превръщането на свободния тестостерон в ДХТ. Гените, отговорни за синтезата на ензима, са известни. 5-алфа-редуктазата се среща предимно в скалпа и простатата. Нивата на този ензим са пряко свързани с количеството на ДХТ в скалпа. На пазара са налични медикаменти, които инхибират 5-алфа-редуктазата (напр. finasteride, който блокира предоминиращата тип 2 изоформа).

Секс-хормон-свързващият глобулин (SHBG), който е отговорен за свързването на тестостерона и намаляването на неговата бионаличност и превръщане в ДХТ, обикновено е по-нисък при лицата с високи нива на ДХТ. SHBG се регулира надолу от хормона инсулин. Повишените нива на инсулинов растежен фактор - 1 са свързани с ускорено оплешивяване в областта на темето.

Високите инсулинови нива изглежда са връзката между метаболитния синдром и оплешивяването. Ниските нива на SHBG при мъжете и небременните жени са свързани с глюкозен интолеранс и риск от развитие на диабет.

Начинът на живот също повлиява мъжкия тип косопад!


Въпреки че генетичните фактори играят основна роля в при този вид косопад, начинът на живот също оказва макар и малко влияние. За пример може да се посочи повишението на честотата на мъжкият и женски тип оплешивяване в Япония след Втората световна война, когато населението е започнало да предпочита високомазнинни диети и да води заседнал начин на живот. Андрогенната алопеция е изключително рядка в неиндустриализираните страни, където населението консумира традиционни ястия.

Всекидневните интензивни аеробни упражнения намаляват базовите инсулинови нива и базовия общ и свободен тестостерон, като намаляват ДХТ. Съществуват хипотези, че силовите тренировки биха имали негативен ефект върху косата, повишавайки тестостероновите нива. Изглежда тези схващания не са твърде валидни, тъй като проучване сочи намаляване на свободния тестостерон като резултат от силови тренировки.

Лечение

Докато голяма част от хората с андрогенно оплешивяване се примиряват с това неприятно състояние, медицината разполага с терапевтични подходи, които могат да намалят и дори спрaт напълно косопада, а приложени рано - и да възстановят състоянието.

 1. Minoxidil
  Minoxidil бил първоначално предназначен за лечение на високо кръвно налягане. През 80-те години на миналия век бе установено, че агентът има интересен страничен ефект - а именно спиране на косопада и последващ растеж на коса. На европейския пазар е наличен 5% и 2% разтвор на minoxidil, като 5%-концентрация е предназначена за мъже, а 2% - за жени.
  Резултатите от проучвания сочат, че minoxidil е ефективен върху фронталните области на скалпа. Начинът на действие на minoxidil върху космения растеж не установен. Най-вероятно той не се основава само на вазодилатиращите ефекти на препарата, тъй като за нито един друг вазодилататор не е установена ефективност в лечението на косопад.

 2. Finasteride (Proscar, Propecia)

 3. Finasteride е синтетичен антиандроген, който инхибира тип 2 изоформата на ензима 5-алфа-редуктаза. Това е ензимът, който превръща тестостерона в дихидротестостерон. Препаратът се използва за лечението на доброкачествена хиперплазия на простатата в ниски дози и рак на простатата - във висока. Finasteride е регистриран в много страни за лечение на андрогенна алопеция. Оригиналният продукт носи името Propecia (Merck & Co.)
  В 5-годишно проучване, включващо мъже с лек до умерен косопад, при 48% от третираните с Propecia (finasteride 1mg) се наблюдавал растеж на коса, а при 42% спиране на косопада. Propecia е ефективна само по време на приема. След спирането на терапия порасналата коса отпада в рамките на 6-12 месеца след спиране на терапията. Подобно на minoxidil, Propecia е ефективна в областта на короната и космената линия.
  Изследвания сочат, че Propecia не ефективна при женски тип косопад.
  Друг подобен агент е Dutasteride (търговски имена: Avodart, Avidart, Avolve, Duagen, Dutas, Dutagen, Duprost)

 4. Мезотерапия
  Мезотерапията е лечебен метод,при който в кожата на скалпа се инжектират разтвори, които имат стимулиращ ефект върху растежа на косата. Проучванията показват значително ускорено израстване на косата в третираните области, особено при комбиниране на мезотерапията с локална терапия, най-вече с миоксидил.

 5. PRP (Platelets-Rich Plasma) терапията, известна още като плазмотерапия или „вампирски лифтинг”, е терапевтичен метод, който от години се прилага с успех в различни области на медицината. През последните няколко години тя намира все по-широко приложение и в естетичната медицина. При плазмотерапията се използва плазмен продукт, известен като PRP – Platelets Reach Plasma – богата на тромбоцити плазма. Той се извлича от собствената, предварително обработена чрез центрофугиране кръв, а инжектирането му в повърхностните слоеве на кожата води до освобождаване от тромбоцитите на активни биологични вещества, наречени „растежни фактори”. PRP-терапията е метод, който успешно се използва и за лечение на андрогенна алопеция (оплешивяване от мъжки тип), чрез стимулиране на космените фоликули.

 6. Присаждане на коса

Присаждането на коса е хирургична процедура, която включва преместването на кожа, съдържаща космени фоликули от една част на тялото в друга. Най-често се използва при андрогенна алопеция, където присадки, съдържащи генетично резистентни на оплешивяване фоликули, се трансплантират в скалпа.

Д-р Ангелова и д-р Томов, дерматолози в МЦ Медикал плюс са на ваше разположение за преглед, оценка на степента и създаване на индивидуален план за лечение на проблема, който оставен без намеса на специалисти прогресира.

bottom of page