top of page

Лечение на контактен дерматит

Какво е контактен дерматит и как се тестува

Алергичният контактен дерматит е форма на дерматит (екзема), който се дължи на алергична реакция на кожата при директния й контакт със специфичен алерген. Клинично това се изявява със зачервяване, оток, поява на мехурчета, а при по-дълго протичане – и залющване; субективно е налице сърбеж. Обривът може да се появи на всяка една част от тялото, която е била в непосредствен контакт с алергена. 


Кои са най-честите причини за поява на алергичен контактен дерматит?
• Някои растения (треви, храсти, градински цветя);
• Никел (евтини бижута и аксесоари; метални ципове и копчета на дрехи);
• Злато ( бижута; използва се и в стоматологията)- относително по-рядко;
• Парфюми и аромати в козметиката;
• Консерванти и стабилизатори в козметичните продукти;
• Боя за коса;
• Лекарствени продукти, особено антибиотици за локално приложение под формата на кремове, спрейове, капки за очи и уши;
• Слънцезащитни продукти;
• Латексови и гумени средства.


Какво да направим при съмнение за обрив с алергична генеза?


При съмнение за контакт с потенциален алерген, незабавно измиийте мястото с хладка вода. Може да се направи хладен компрес в тази зона за облекчаване на сърбежа. Не използвайте никакви кремове, разтвори и спрейове. Повечето продукти, които имате под ръка не са подходящи в случая. Запишете час за дерматолог, който ще постави вероятна диагноза, ще предпише лечение и по преценка ще Ви насочи за алергологично тестуване.


Какво представлява тестът за кожна алергия?


Тестът за кожна алергия е познат още с името patch-тест (тест с лепенки). Този тест няма нищо общо със стандартните тестове, прилагани от алерголозите, известни като prick-тест (тест с одраскване). Prick-тестовете се прилагат основно при съмнение за инхалаторна алергия и сенна хрема, докато причините за алергичните обриви се установяват само с patch-тест.
Препоръчва се тестуването при всеки пациент да започне със стандартна серия от алергени. Тези серии са различни в отделните държави. В България работим с Европейската стандартна серия. В нашия медицински център разполагаме с Европейска стандартна серия на Chemotechnique Diagnostics и сме единствените във Варна и областта, работещи по тази методика.
Европейската стандартна серия съдържа 30-те най-често срещани причинители на алергичен контактен дерматит. Повечето алергени са разтворени във вазелин, малка част са разтворени във вода. Алергените се накапват в камерки върху специални хипоалергенни лепенки непосредствено преди изследването. Обикновено три лепенки се залепват в горната половина на гърба на пациента. Тези лепенки остават на гърба и след два дни пациентът се връща за отчитане на резултатите. Вашият дерматолог може да насрочи още визити по негова преценка.


Отчитане на резултатите


На 48-ия час след поставянето на лепенките, те се свалят от лекар-дерматолог и се търсят белези за алергичен обрив на мястото на всеки от алергените. Отчитането се извършва от д-р Елена Ангелова, преминала курс на обучение за работа с patch-тестове със Стандартна европейска серия и с козметична серия. На базата на анамнезата, експозицията, дерматологичния преглед и данните от тестуването, може да се направи заключение за причината за алергичния обрив. Пациентът получава информация в писмен вид къде се съдържа химикалът към когото е алергичен и съвети как да бъде избегнат
 

bottom of page